steampunk heart
Op-Ed

2009: Oferta incredibilă a lui Putin pentru România

În 2009, în timpul mandatului lui Traian Băsescu, premierul de atunci al Rusiei Vladimir Putin i-a propus Bucureștiului crearea unui hub de gaze în România, ca alte țări să cumpere gaz de la noi.

„Nu suntem împotrivă ca România să participe la proiectul South Stream. Însă am o alta ofertă pentru România, o ofertă care este greu de refuzat. Vă rog să îi spuneți asta președintelui Băsescu. Suntem gata să vindem direct către compania de stat din România (Romgaz) tot gazul rusesc care acoperă nevoile Ucrainei pe un an de zile si apoi să-l vindeți mai departe Ucrainei. Este o oferta bună?”

Oana Lovin, cea care a reamintit cititorilor din România această ofertă pe care România a primit-o de la Vladimir Putin încă din 2009, are și un comentariu pertinent pe această temă.

”I-auziți ce îi propunea Putin lui Băsescu, crearea unui hub de gaze în România, ca alte țări să cumpere gaz de la noi. Ce a făcut Băsescu? De ce mai are Băsescu tupeul să vorbească și să mai facă parte din viața publică și politică românească pe banii noștri, ai românilor pe care Băsescu i-a trădat, furat și vândut”, scrie Oana Lovin pe pagina sa de Facebook, acolo unde a și distribuit înregistrarea cu Vladimir Putin.

Oana Lovin arată că Germania, Olanda, Austria, Franța, Ungaria, toate țările membre UE și NATO, negociază cu RUSIA, au relații diplomatice, comerciale cu Rusia.

”România de ce nu are voie????”, a mai scris Oana Lovin.

Source: SPUTNIK RO

Note:

Stocurile europene de gaze, la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, ar putea fi epuizate în decurs de două luni, pe fondul unei crize, sugerează Bloomberg.

Confruntat cu mai multe provocări, inclusiv creșterea prețurilor pe piața gazelor și tranziția energetică, Bătrânul Continent nu a depus suficiente eforturi pentru a-și asigura aprovizionarea stabilă cu gaze pentru iarnă și riscă să-și vadă stocurile epuizate în următoarele două luni, relatează Bloomberg.

„Cu cele mai reci două luni de iarnă care urmează să vină, teama este că Europa ar putea rămâne fără gaz”, a scrie agenția media.

Depozitele europene de aur albastru se află în prezent la cel mai scăzut nivel comparativ cu aceleași perioade din anii precedenți, umplute la 56,24%, potrivit datelor Gaz Infrastructure Europe (GIE), sezonul de iarnă fiind în plină desfășurare.

Aceasta este cu 15% sub media pe 10 ani, spune Bloomberg.

„În ultimii ani, de la începutul înregistrărilor, nu am avut niveluri de stocare comparabile la acest moment”, a declarat Sebastian Bleschke, directorul INES, asociația operatorilor germani de sisteme de monitorizare, stocare gaz și hidrogen, citat de Bloomberg.
Într-adevăr, Gazprom a anunțat că țările europene au epuizat deja peste 41% din stocurile acumulate în acest an, „cote record de picking în istoria Europei”, notează Sputnik France.