Search and Hit Enter

Afişe antisemite de boicot a finalei Eurovision de la Tel Aviv, lipite în mai multe locuri din Cluj

Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca a sesizat SRI şi Primăria în legătură cu apariţia, în oraş, a unor afişe antisemite care îndeamnă la boicotul finalei concursului Eurovision, de la Tel Aviv. Pe afişe scrie „Fără spectacole pe pământ ocupat”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Comunităţii Evreilor Cluj-Napoca, Robert Schwartz, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX:

„În mai multe locuri din Cluj-Napoca au fost lipite afişe care îndeamnă la boicotarea finalei concursului Eurovision care va avea loc la Tel Aviv. Sunt afişe antiisraeliene, antisemite, pe care scrie ‘Boicot’ şi ‘Fără spectacole pe pământ ocupat’ şi în care litera V din cuvântul Eurovision este stilizată şi apare ca însemnul SS.

De asemenea, cuvântul ‘Boicot’ a fost lipit şi peste fotografia unui scriitor evreu de pe afişul unui eveniment cultural care a avut loc cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la fondarea statului Israel. Mi se pare că este destul de greu de diferenţiat libertatea de exprimare faţă de intoleranţă şi instigarea la ură, iar noi am sesizat în acest caz SRI, Primăria Cluj-Napoca dar şi Ambasada Israelului. Trebuie luate măsuri împotriva acestor fapte”.

De asemenea, într-un comunicat al Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (FCER) se face apel la autorităţile locale să îndepărteze urgent afişele „aberante”:

„Ne exprimăm revolta faţă de conţinutul absurd al unui afiş antiisraelian apărut pe străzile Clujului care îi îndeamnă pe trecători să boicoteze Eurovisionul. Motivul invocat de autori, pentru care spectacolul Eurovision din 2019 de la Tel Aviv trebuie boicotat, este că România şi Palestina ar trebui să fie solidare şi să nu accepte spectacole pe ceea ce iniţiatorii campaniei numesc ‘pământ ocupat’. (…) Grav este că un astfel de afiş propagă ura împotriva Israelului şi numeşte ‘pământ ocupat’ oraşul Tel Aviv”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele FCER, Aurel Vainer.

 

Sursa: MEDIAFAX

Tags: