steampunk heart
Analysis

CCR – lovitură totală pentru Iohannis și Orban, decizia trece la Parlament. PDF

După ce opinia publică a fost bombardată cu ştiri care mai de care mai șocante, CCR a păstrat ce era mai așteptat pentru final – sesizarea Avocatului Poporului privind restrângerea drepturilor prin Ordonanță de Urgență.

Ei bine, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a OUG 34/2020, astfel că Guvernul nu poate limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi prin ordonanţă de urgenţă.

În această privință decizia nu poate fi luată decât de Parlament, prin lege. Ori, asta înseamnă că după 15 mai, după ridicarea stării de urgenţă, orice restricție în materie de libertăți și drepturi poate fi instituită numai de Parlament.

Deci, o decizie care îi pune la punct pe Iohannis și Orban, ale căror decizii au fost criticate și atacate de către mulți avocați de renume.

Iată Decizia CCR, urmând să revenim cu comentariile unor specialiști în Drept.

B. Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.9, art.14 lit.c1 )-f) și art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în ansamblul său.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:

1. A respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.14 lit.c1) – f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și ordonanța de urgență, în ansamblul său, sunt constituționale în raport de criticile formulate.

2. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.

3. A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.

Textul integral al Comunicatului CCR, inclusiv argumentația, îl puteți citi aici.

Original: SPUTNIK