steampunk heart
Uncategorized

CNSAS cere instanţei să constate că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii. ”Demisia de urgență sau să fie demis, să înfunde pușcăria!”

Conform procedurii, Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucureşti, chemată să confirme sau să infirme verdictul Colegiului.

În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod “Manole”.

La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice calitatea de colaborator al Securităţii a guvernatorului BNR, însă Parlamentul a modificat legea, adaugând persoana care ocupă această funcţie între cele pentru care se poate cere această verificare.

Celebru avocat: ”Conform legii, individul trebuie să demisioneze de urgență sau să fie demis de Parlament! Și să înfunde pușcăria pentru fals în declarații!”

O știre ”nucleară” îl lovește pe cel considerat ”nemuritorul” sau ”omul cel mai puternic” din România – guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mai exact, Isărescu ar fi vizat de o acuzație oficială de colaborator al Securității. Iată ce spune CNSAS într-un comunicat, după ședința de săptămâna trecută a Colegiului.

”Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de banca și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”.

Deci, NU se spune în clar că ar fi vorba chiar de Guvernator – ci asta o fac cei de Ziare.com, fiind prima ”lovitură de presă” a noii echipe.

În articolul semnat de jurnaliștii Ramona Ursu și Ovidiu Vanghele se scrie că ”Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securități” iar la bază ar fi interpretarea comunicatului citat, o primă dezvăluire din ”România Liberă” din 2017, o acțiune inițiată anul trecut de avocatul Piperea (pentru verificarea acestei informații) și, evident, ”mai multe surse din instituție”.
Sursa citată a arătat că purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, nu a dorit să comenteze informația.

Pe de altă parte, în 2002 Mugur Isărescu a primit o decizie că NU a fost colaborator al Securității ca poliție politică, iar după articolul din ”RL” din 2017, Guvernatorul a negat acuzațiile.

Care ar fi primele consecințe dacă informația se dovedește a fi reală? Ingrid Mocanu vorbește de „fals în declarații”, iar avocatul Gheorghe Piperea exclamă:

”Conform legii, individul trebuie să demisioneze de urgență sau să fie demis de Parlament! Și să înfunde pușcăria pentru fals în declarații!”.

Deci, un cutremur care poate lovi, în cel mai greu moment pentru economie și finanțe, poate cel mai important om din România.

Deocamdată, să reținem informația OFICIALĂ – CNSAS nu l-a nominalizat pe Isărescu.

Original: SPUTNIK

Note: The Trilateral Comision article – check the PDF