steampunk heart
Analysis

Crima din Carpati

Printul Emanuel von und zu Liechtenstein – fiul printului Nikolaus, cel care in martie 2020 i-a oferit medalia Kalergi presedintelui Klaus Iohannis – l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din padurile Romaniei, au anuntat miercuri, 5 mai 2021, ONG-urile de mediu Agent Green si VGT.

Revoltatorul act a putut avea loc ca urmare a unei derogari de la lege oferita de catre Ministerul Mediului, arata cele doua organizatii non-guvernamentale.

Asociatiile subliniaza ca derogarea fusese acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube in 2020 la unele ferme din comuna Ojdula, judetul Covasna. Mai mult: printul Emanuel nu a omorat ursul care crea probleme, ci pe Arthur, un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor.

Ca reactie, fostul senator Marius Marinescu – presedintele Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) – a declarat la Antena 3 ca ONG-ul pe care il conduce a sesizat deja Politia si ca va semnala acest caz scandalos chiar si Comisiei Europene.

Prin uciderea ursului, s-a comis o dubla ilegalitate: nu doar braconaj, ci si incalcarea unei hotarari a Curtii de Apel Constanta, care a stabilit drept ilegal un ordin de ministru ce permitea derogarea de la lege in materie de impuscare a ursilor, a detaliat Marinescu.

El a cerut anchetarea tuturor ministrilor Mediului care au dat derogari din 2009 pana in prezent.

Inainte sa va prezentam comunicatul asociatiilor de mediu Agent Green si VGT, precum si explicatiile lui Marinescu, precizam ca Lumea Justitiei cere anchetarea urgenta a faptasilor.

Iata comunicatul Agent Green si VGT:

„Ursul urias Arthur, impuscat de un print austriac la Ojdula, Covasna intr-o arie naturala protejata

ONG-urile ofera ministerului mediului solutii pentru a pune capat vanatorii de trofee

Organizatiile Agent Green si VGT (Austria) condamna uciderea ursului brun Arthur de catre vanatorul de trofee, Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit in Romania in luna martie pentru a-l impusca.

Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident in Riegersburg, localitate situata in regiunea austriaca Stiria, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de ministerul mediului din Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna.

Dar in realitate, Printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta. Habitatul sau era aria protejata Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

“Arthur avea varsta de 17 ani si a fost cel mai mare urs observat in Romania si probabil cel mai mare care traia in Uniunea Europeana. Masuratorile cadavrului indica ca Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezinta maximum posibil in industria vanatorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record pana acum. Ma intreb cum a putut printul sa confunde o femela cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista in adancul padurii.

Este clar ca printul nu a venit sa rezolve problema localnicilor ci sa omoare ursul si sa isi duca acasa cel mai mare trofeu pentru a-l agata pe perete. Avem de a face cu o partida de braconaj, de vreme ce au impuscat ursul gresit”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

“Ursul intampina multiple amenintari care ii pericliteaza supravietuirea: degradarea habitatului, schimbarile climatice si persecutia omului. Ministerul mediului trebuie sa abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs si nu efectele. Extractia masculilor mari destructureaza populatia si poate conduce la cosangvinizare. Nu se stie cati ursi exista cu adevarat si orice cota de derogare acordata este periculoasa. Vanatoarea de trofee trebuie scoasa in afara legii. Alfel, confictele vor spori si specia va fi in pericol de disparitie, asa cum s-a intamplat in majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizatie pentru drepturile animalelor din Austria. „Este o rusine pentru Austria, ca Printul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o noua lovitura pe lista sa de trofee.“

Ursul brun este o specie strict protejata de legislatia UE si de Conventia de la Berna. Derogarile sunt exceptii care se dau in cazuri extreme de la caz la caz, dupa o evaluare amanuntita a situatiei, iar metoda letala este ultima solutie atunci cand alternativele (inclusiv relocarea) au esuat, iar ursul problema pune in pericol vieti omenesti si gospodarii. Comisia Euopeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat si just orice fermier care sufera pagube pe propriul teren sau in zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula si a vizitat mai multe gospodarii din acest sat. ”Am stat de vorba cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociatiei de Vanatoare Botos in luna ianuarie 2021 sa impuste ursoaica care i-a provocat pagube in vara anului 2020. Atat domnul Gheorghe, cat si alti sateni au gospodariile la marginea satului, invecinandu-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard in partea dinspre padure. Niciunul nu a primit compensatii pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plans de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discuat a spus ca nu s-a schimbat nimic de cand a fost impuscat ursul de sex masculin si ca femela continua sa vina zilnic in gospodarii. Gospodariile nu au caini din rase speciale care alunga ursii si nu implementeaza nicio masura de coexistenta si coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat sa isi citeasca propria plangere facuta de domnia sa catre asociatia de vanatoare, dar nu a fost capabil sa o faca. Uciderea lui Arthur este extrem de suspecta si este de competenta politiei sa faca lumina in acest caz”, a adaugat Paun.

Romania a incalcat in mod consecvent legislatia comunitara in domeniu de cand a intrat in UE prin stabilirea cotelor de recoltare si de derogare fara a implementa vreodata masuri de coexistenta si coadaptare. Mai presus de toate, Romania nu si-a masurat niciodata populatia de ursi prin metode stiintifice care include probe de ADN.

Masuratorile realizate pana acum s-au bazat doar pe observatii directe ale reprezentantilor fondurilor de vanatoare. O astfel de metodologie a permis numararea aceluiasi urs de multiple ori intr-o singura zi si in consecinta nu s-a stiut niciodata cati ursi au fost in Romania.

In cazul lui Arthur, este posibil ca ursul s-a deplasat sute de kilometri de vara trecuta de cand fermierul Berszan Gheorghe a raportat ca o ursoaica i-ar fi facut paguba si pana in ianuarie cand s-a hotarat sa ceara asociatiei de vanatoare sa impuste animalul. Intreaga documentatie subsecventa necesara legalizarii aparente a partidei de vanatoare pentru print a fost realizata in mare graba.

“Romania este privilegiata sa fi putut oferi habitat pentru aceasta specie emblema situate in varful piramidei trofice a zonei de clima temperate. Este nevoie de un plan national ambitios care abordeaza amenintarile la adresa specie si care investeste in masuri de coexistenta si coadaptare. Ulterior, tara se va putea promova drept capitala biodiversitatii Europei. Potentialul pentru ecoturism este inca inegalabil”, a adaugat Paun, care este specialist in ecologie si ecoturism.

“Este nevoie si de cateva masuri mai ferme. Cand solutia letala este singura ramasa, atunci ar trebui sa fie prezent si un jandarm si un comisar de mediu. Impuscarea ar trebui evitata, prioritizandu-se tranchilizarea, urmata de eutanasie. Pentru a pune capac vanatorii de trofee, toti ursii morti vor trebui incinerati, dupa ce se vor fi prelevat probe de ADN. La fel s-a facut si cu fildesul elefantilor pentru a salva aceasta specie”, a concluzionat Paun”.

Redam declaratiile presedintelui FPAM:

„Marius Marinescu: Vorbim de constatarea unui sir de infractiuni. Pe de o parte, vorbim de incalcarea hotararii judecatoresti a Curtii de Apel Constanta. Pe data de 1 aprilie, dupa aproape 12 ani de proces, la solicitarea FPAM, a decis ca a fost ilegal Ordinul 203/2009 privind derogarea de la lege cu privire la impuscarea ursilor, stabilita de Ministerul Mediului. Si, incepand cu 1 aprilie, Ministerul Mediului nu mai are voie sa dea niciun fel de derogare de impuscare a ursilor pana nu se va finaliza procesul (daca va fi) si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Deci este ilegal ce s-a intamplat, daca s-a dat in aceasta perioada, dupa 1 aprilie, o derogare pentru impuscarea ursilor. Daca este vorba de o derogare data in ianuarie, ar fi trebuit ca Ministerul Mediului sa anuleze aceasta derogare pentru impuscarea ursilor.

Pe de alta parte, vorbim de braconaj si, nu in ultimul rand, vorbim de o ucidere cu intentie, sanctionata de legea de protectie a animalelor.

Sigur ca vom face o solicitare acum catre Politia Animalelor, ca sa inceapa aceasta ancheta penala in rem. Politia Animalelor este singura structura din Politie specializata in acest domeniu: pentru protectia animalelor si pentru sanctionarea penala a celor care incalca legea.

Vom face o solicitare catre premierul Citu, ca printr-un act normativ sa interzica vanzarea de trofee si de carne de urs, fiindca in momentul de fata continua braconajul. Si acelasi lucru o sa-l facem si catre Comisia Europeana – sa dea o directiva in acest sens. Si daca nu se va intampla nimic in Romania, vom cere Comisiei Europene sa bage Romania in infringement (exact cum ne-a bagat si pentru defrisari ilegale), fiindca in momentul de fata se braconeaza la greu. Vedeti cel putin Covasna si Harghita: este paradisul braconajului.

Reporter: In cazul in care autoritatile vor constata ca in aceasta situatie a fost incalcata legea, cine ar putea sa raspunda pentru asta? Poate chiar si ministrul Mediului sa dea explicatii pentru modul in care a fost data aceasta autorizare?

Marius Marinescu: Toti cei care au semnat aceasta derogare de la lege pentru impuscarea ursului – inclusiv cei care l-au executat pe acest urs trebuie sa raspunda penal. Trebuie sa stopam masacrarea ursilor o data pentru totdeauna.

Din 2009 pana astazi, Ministerul Mediului a dat ilegal (fapt constatat de Curtea de Apel Constanta) circa 2.300 de autorizatii de impuscare a ursilor. Toti ministrii Mediului care au dat aceste derogari din 2009 pana acum trebuie sa raspunda penal si pecuniar.

Eu sper ca, printr-un act normativ, sa stopam vanatoarea, sa stopam acest masacru. Vanatoarea nu este un sport, ci o crima. Si trebuie sa ne oprim, sa nu-i mai lasam pe acesti indivizi frustrati sa vina sa ne macelareasca fauna din Romania. Fiindca ati vazut: flora au distrus-o. Nu e posibil sa distrugem tot ecosistemul”.

Original: luju