Search and Hit Enter

De azi, Certificatul Verde – obligatoriu în România

Certificatul Verde COVID-19 intră în vigoare de astăzi, 25 octombrie 2021, în România cu o serie de restricții.

În Monitorul Oficial Partea I nr. 1013 (1) a fost publicat documentul Hotărârii Guvernului, pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, începând de astăzi, 25 octombrie 2021, se interzic evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile.

Vor fi restricții la magazine, cu limitarea accesului între orele 5.00 și 21.00.

De la ora 22.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația. Se admit, însă, excepțiile – urgențe, interes de serviciu, etc. la care se adaugă persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală.

Certificatul Verde

Așa după cum a precizat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei respective, atrage după sine răspunderea penală.

Pentru a avea acces în zonele considerate neesențiale aveți nevoie de Certificatul Verde de vaccinare sau dovada că ați trecut prin boală.

În magazinele alimentare și farmacii veți putea intra fără aceste dovezi, însă trebuie respectate măsurile de siguranță sanitară.

Copiii a căror vârstă nu permite vaccinarea vor putea intra în mall doar dacă sunt însoțiți de un adult care are Certificat Verde de vaccinare.

Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va face doar cu Certificat Verde, pentru că în mall se intră doar cu Certificat Verde.

Tot de astăzi, 25 octombrie 2021, Ministerul Educației a primit aprobarea să emită un ordin privind intrarea în vigoare a unei vacanțe de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school. Doar creșele rămân deschise.

Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00

Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu Certificatul Verde de vaccinare, cu testare de COVID-19 sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu Certificat Verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte Certificat Verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Activitățile sportive se vor desfășura fără public.

Se interzic concertele și spectacolele în aer liber.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home” unde sunt mai mult de 50 de persoane, iar, dacă nu se poate, în ture de schimburi.

Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile care au fost în vigoare până acum, ca de exemplu cea care prevedea faptul că masca nu trebuie purtată într-un spațiu închis unde sunt 10 persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

Source: SPUTNIK – RO

Tags: