steampunk heart
Uncategorized

DNA îi redeschide dosar lui Arafat pentru gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență

Obiectul dosarului este ”confimare redeschidere urmărire penală (art.335 alin. 4 NCPP) Ord. 163/II-2/2021”.

Solicitarea de redeschidere a dosarului penal a fost înregistrată la Tribunalul București pe 1 noiembrie de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Reprezentanții Curții de Conturi au sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru două posibile fapte de abuz în serviciu și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Prejudiciile în acest caz sunt estimate la 10.931.460 lei, respectiv 4.272.180 lei, conform sursei citate.

Sesizările se bazează pe un raport publicat de instituție în vara anului trecut care a vizat ”Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” raport în urma căruia Curtea de Conturi a descoperit în cazul IGSU următoarele situații: întârzieri în livrarea cantităților asumate de furnizori (măști, combinezoane), prin invocarea clauzei de forță majoră; produse care nu au fost livrate până la termenul limită (ventilatoare, izolete); nu s-au calculat și nu s-au reținut penalități de întârziere conform prevederilor acordurilor-cadru pentru nelivrarea la termen a produselor.

Iată ce au spus reprezentanții Curții de Conturi în raportul de control amintit:

”Deși contractarea majorității produselor menționate în anexa la OUG nr. 11/2020 s-a realizat la începutul stării de urgență, când prețurile produselor se situau la un nivel ridicat, determinat de oferta redusă pe piață și de cererea masivă a tuturor țărilor afectate de pandemie, livrarea efectivă s-a realizat, în unele cazuri, spre finalul stării de urgență, când condițiile de piață s-au relaxat, iar prețul scăzuse semnificativ.”

Sursa amintită mai precizează că în același dosar figurează și numele fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

Source: Active News