Search and Hit Enter

Franţa: Situația de urgență prelungită un an? – când va înceta criza [RO]

Miercuri, 13 ianuarie, guvernul francez va prezenta Consiliului de Miniștri un proiect de lege pentru prelungirea stării de urgență pentru încă un an.

Urmând să se încheie la 16 februarie 2021, acest cadru legislativ excepțional ar urma să fie menținut în forma actuală până în vară. Un regim de tranziție ar putea avea loc apoi până la 31 decembrie.

Aceasta înseamnă o prelungire fără precedent de la începutul epidemiei de COVID-19 din Franța.

Informațiile dezvăluite de Liberation apar într-un context de exasperare și criză socială în Franţa.

În ceea ce priveşte sectorul restaurantelor, nu există o dată precisă pentru sfârșitul crizei pentru lucrătorii din sector și, în general, pentru restul țării. Acum, posibilitatea închiderii acestor afaceri până pe 31 decembrie pare să nu mai fie o distopie.

Introdusă pe 23 martie 2020, starea de urgență în criza sanitară a fost extinsă de mai multe ori de către Adunarea Națională.

„Arest” la domiciliu, limitarea intervalului în care se permite ieşirea din casă, interzicerea deschiderii afacerilor, restricționarea și interdicția libertății de circulație – atât de multe restricții asupra libertăților individuale, restricţii pe care guvernul ar putea să le aplice pentru încă un an.

Un anunț „foarte grav”, potrivit lui Thibault Mercier, avocat și cofondator al Cercle Droit și Liberté.

„Această stare de urgență permite guvernului să guverneze prin decrete și ordine, adică fără consultări democratice.

Cu această prelungire, el va putea continua să conducă țara fără să treacă prin consultarea Parlamentului și a poporului”, a afirmat avocatul la microfonul Sputnik.

Premierul francez justifică aceste restricții asupra libertăților invocând gravitatea crizei sanitare care afectează țara. Rata de contaminare este de 20.000 de cazuri pe zi, iar acum sunt înregistrate aproape 67.000 de decese.

Thibault Mercier consideră că o stare de urgență se impune în cazul unei situații care „pune în pericol supraviețuirea statului sau a țării”, ceea ce „nu mai este cazul. Prin urmare, potrivit acestuia, ar fi mai bine să se acorde „mai multe resurse spitalelor” decât să „subminăm în mod constant libertățile individuale”.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, starea de urgență sanitară va însemna trecerea către un regim de tranziție din iunie până la sfârșitul anului 2021.

Original: SPUTNIK

Tags: