steampunk heart
Op-Ed

Legea CERTIFICATULUI VERDE, un mijloc de CONCEDIERE mascată a angajaților din SĂNĂTATE. Primăriile, CJ-urile, Parlamentul și alte instituții de stat, exceptate de la lege

Când am citit pentru prima dată legea „certificatelor verzi”, care a picat la vot în Senat, și care ar fi avut ca scop să ne apere de boală, am crezut că nu văd bine. Am mai lecturat-o o dată, cap – coadă. Dar tot nu mi-a venit să cred ceea ce era scris negru pe alb. Am cerut opinii de la alți oameni avizați în domeniu, ca să mă conving că vederea nu mă înșeală. Dar nu era așa.

În Legea respinsă de Senat sunt obligați să prezinte un certificat verde, pentru a avea dreptul la muncă, DOAR ANGAJAȚII din subordinea Ministerului Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Deși, în opinia publică, s-a propagat informația falsă că legea ar fi trebuit să introducă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, pentru toți salariații de la stat sau de la privat.

Nu se spune absolut nimic despre angajații din alte instituții ale statului sau despre alte activități, unde oamenii inevitabil interacționează unii cu alții.

Legea definește „certificatul verde”, acesta constând în adeverință de vaccinare sau de vindecare de COVID, precum și testul PCR sau antigen rapid, făcute pe cheltuială proprie. Situații la care, cu siguranță, angajații din Sănătate nu s-ar putea conforma în proporție de 100 la sută.

Sleită de puteri, după doi ani de luptă cu pandemia, SĂNĂTATEA AR FI INTRAT ÎN COLAPS, cu mii de angajați puși pe pauză. În aceeași situație s-ar fi aflat și pompierii, ambulanțierii sau paramedicii de la IGSU. Și aceștia ar fi trebuit să se descurce fără de o parte dintre colegi, acum când infecțiile au ajuns la cote alarmante.

În cazul în care angajații nu prezintă un certificat verde, legea prevede trimiterea lor în concediu fără plată. Dacă nici după 30 de zile acei salariații nu prezintă certificatul, angajatorul poate să-i concedieze.

Așadar, legiuitorul dă verde la CONCEDIEREA COLECTIVĂ, cel mai probabil, a mii de salariați din Sănătate.

Nu se știe câți medici, asistente sau paramedici ar fi fost în situația asta. Cert este că, statul român își permite să se lipsească de o parte dintre ei, tocmai acum, când spitalele sunt pline de bolnavi!

E clar că statul nu are bani să-i plătească pe cei peste un milion de bugetari și încearcă să găsească metode de a se scăpa de ei, pentru a face economii la buget.

Nimeni, însă, nu se aștepta ca primele victime să fie cadrele medicale, care până mai ieri erau „eroii din linia întâi”.

Efectele devastatoare ale acestei legi au fost sesizate și de Consiliul Legislativ. În textul de avizare a legii sunt enumerate situațiile grave care s-ar crea, odată ce legea ar intra în vigoare.

Nu mai există nicio îndoială că adevăratele preocupări ale parlamentarilor din arcul guvernamental nu sunt de a proteja sănătatea publică.

După ce au lăsat spitalele fără medicamente pentru tratarea infecției respiratorii provocate de virusul SARS-Cov-2, au vrut, acum, să dea o nouă lovitură sistemului sanitar prin adoptarea acestei legi.

Source: ZIAR DE CLUJ

Note:

Inițiatorii legii sunt următorii parlamentari: Carp Gheorghe – senator PNL; Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; László Attila – senator UDMR; Scântei Laura-Iuliana – senator PNL; Turos Lóránd – senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Csoma Botond – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR.