Search and Hit Enter

Mesajul de Anul Nou al Ambasadei Rusiei în România

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Serviciul de Presă al Ambasadei Federației Ruse la București le urează sincer tuturor cetățenilor români un An Nou Fericit 2021!

Dorim cu sinceritate popoarelor țărilor noastre să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să se întoarcă la o „viață normală”, liberă de numeroase restricții sanitare, cu bucuriile și necazurile sale obișnuite. Însă, pentru a obține aceasta, va trebui să muncim…

Rusia întâmpină Noul An cu o dispoziție optimistă. Sforțările SUA și aliaților lor cei mai apropiați de a sugruma țara noastră cu sancțiuni „cu sau fără vreun pretext”, nelegitime din punctul de vedere al dreptului internațional, rămân zădarnice.

Știința, industria și agricultura rusă răspund la aceasta cu realizări modeste, dar ponderabile în domeniul dezvoltării industriale și producției de alimente, substituirii importurilor, contracarării amenințărilor epidemice și consolidării apărării naționale. Vă prezentăm doar unele dintre cele mai remarcabile fapte.

În decembrie 2020, în Rusia, unul printre primele state din lume, a început vaccinarea in masă, voluntară și gratuită împotriva COVID-19, cu vaccinul din Rusia „Sputnik V”, elaborat de Institutul Gamaleia. În primul rând, această oportunitate au primit-o „grupurile de risc”, în special, medicii noștri eroici. În ceea ce privește ratele naționale de infectare cu COVID și de mortalitate din cauza acestei boli (la 100 de mii de locuitori) Rusia se află doar între locurile 50 și 60, printre țările lumii (https://coronavirus.jhu.edu/), cu o rată cu mult mai scăzută, față de SUA, Suedia, Turcia, Brazilia, Italia, Marea Britanie, majoritatea statelor UE.

Savanții ruși au elaborat, realizat și au înregistrat deja încă un vaccin anti-COVID – „EpiVacCorona”. Urmează să apară și alte medicamente antivirale. Vaccinarea cu „Sputnik V” a început în Argentina, Belarus, Serbia. Vaccinul rus se achiziționează, și există planuri de a-l produce pe teritoriul Uniunii Euro-Asiatice, Indiei, Venezuelei, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și mai multor alte state.

Ne bucurăm să-i asigurăm pe prietenii noștri români de eficiența ridicată și inofensivitatea vaccinurilor rusești, în primul rând, Sputnik V. Dovada cea mai bună în acest sens este lansarea unui proiect comun între cea mai mare companie farmaceutică europeană AstraZeneca și Institutul Gamaleia din Rusia, menit să creeze un nou vaccin anti-COVID-19. Directorul general al „AstraZeneca”, Pascal Soriot a subliniat, cu prilejul semnării Memorandumului de colaborare, că „ar dori să recunoască încă odată inteligența savanților ruși și munca minunată a Institutului Gamaleia. Și ne bucurăm foarte mult să ne unim forțele pentru a salva vieți nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume”.

Luna decembrie ne-a dăruit o serie de realizări remarcabile în domeniul aviației și al cosmonauticii.

La 14 decembrie a avut loc o nouă lansare în spațiu a rachetei grele „Angara -A5” care poate transporta pe orbită navele pilotate care urmează să fie utilizate pentru a ajunge pe Luna.

La 15 decembrie a decolat avionul de pasageri rus МС-21, dotat, în premieră pentru perioada post-sovietică, cu cele mai noi turboventilatoare cu o tracțiune de până la 18 tone, produse complet din componente autohtone și pe baza soluțiilor de proiectare autohtone.

La 16 decembrie a decolat noul avion de pasageri Il-114-300 destinat transporturilor regionale și capabil să aterizeze pe terenele puțin amenajate și să funcționeze în condițiile de frig polar.

După lansarea centralei nucleare plutitoare rusești „Akademik Lomonosov”, unice în lume, la începutului anului 2020, în toamnă a fost lansat la apă cel mai mare ”spărgător de gheață non-nuclear” „Viktor Cernomîrdin” (lungime – 147 m, lățime – 29 m). Continuă să se construiască o serie nouă de spărgătoare de gheață nucleare.

Toate acestea permit să sperăm că Ruta Mării Nordului, care leagă Europa și Estul Asiei prin acvatoriul Arcticii ruse în viitorul apropiat va deveni cea mai mare arteră de transport din lume care funcționează pe tot parcursul anului. În 2020 a fost stabilit un record pentru numărul de curse care au folosit această rută de mare perspectivă, care, în ciuda recesiunii globale pandemice, a depășit nivelul anului 2019 cu aproape 40%.

Ne-am permis să povestim toate acestea în ajunul Anului Nou, fiindcă mass-media din România, cât și din Occident în general, preferă să scrie despre Rusia „sau nimic sau rău”.

Din această cauză nu dorim să vă obosim menționând testările reușite și trecerea la dispozitivul de luptă a noilor rachete hipersonice ruse, sistemelor de laser etc. Despre aceasta, totuși, opiniei publice din România i se comunică în stilul unui thriller tendențios antirus. Notăm doar faptul că Rusia își consolidează apărarea pe teritoriul propriu național, propune Occidentului un dialog onest și egal, bazat pe respect reciproc, dar respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington, și tentativele disperate ale conducerii NATO de a-și justifica dorința pasionantă pentru a majora cheltuielile militate (chiar în perioada pandemiei și a recesiunii!) învocând „o amenințare rusă”.

Din păcate, până acum nu am auzit niciun răspuns inteligibil și constructiv la inițiativele concrete ale diplomației ruse, menite să prevină o nouă saturație a continentului european cu rachete de rază medie și scurtă, de data aceasta, mult mai destructive, să salveze Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind dosarul nuclear iranian la nivelul Consiliului de Secritate al ONU în 2015, să păstreze Tratatul Cer Deschis care este recunoscut drept măsură unică de încredere chiar în Occident. Acest lucru este valabil și pentru diplomația românească…

Cu alte cuvinte, Noul An 2021 să ne aducă și fericire nouă!

Original: Ambasada Rusiei în România

Tags: