steampunk heart
Uncategorized

Premierul Nicolae Ciucă acuzat de plagiat

O amplă investigație făcută de jurnalista Emilia Șercan asupra tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă dă verdictul: plagiat.

Conform investigației făcute de jurnalista ce și-a făcut deja un renume în identificarea plagiatelor și fraudelor intelectuale, teza de doctorat a actualului premier are cel puțin 42 de pagini plagiate din totalul de 138.

Conținutul a cel puțin 19 pagini a fost plagiat, conform investigației, din alte două teze de doctorat susținute la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” (UNAP), una dintre ele având același coordonator ca și cea a actualului premier.

Celelalte pagini plagiate, provin din diverse lucrări, prezentate de Emilia Șercan.

De asemenea, susține Șercan,

„… chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat”.

Suspiciunile cu privire la CV-ul academic al actualului premier, ca și cu privire la faptele sale de arme, au fost prezente în dezbaterea publică încă din momentul în care generalul Ciucă a părăsit uniforma pentru o strălucită carieră politică.

În decembrie 2021, profesorul universitar Cătălin Avramescu atrăgea atenția public asupra faptului că teza de doctorat a actualului premier ar fi trebuit să fie redactată în Irak, în timpul operațiunilor militare din 2002-2003, unde generalul Ciucă și-a construit și legenda de erou.

„Cum a absolvit acest supra-om (Ciucă Nicolae-Ionel) acest doctorat? Priviți CV-ul individului. Între Iunie 2002 și Ianuarie 2003 era în Afganistan. Scria la teză în acest timp? În timp ce trăgea în talibani? Poate, dar ar fi un fenomen să scrii trei paragrafe după ce tragi două încărcătoare de mitralieră”, comenta în decembrie profesorul Avramescu.

De asemenea, masteratul în studii strategice, obținut, conform CV-ului, în 2006, la Army War College din SUA, a fost obținut, când, tot conform CV-ului, ”studentul masterand” era șef de operații și împuternicit de stat major la Craiova.

De asemenea, o mare dificultate a presupus accesul la teza de doctorat a lui Ciucă.

Teza în sine a fost un veritabil ”secret de stat” greu accesibil. Emilia Șercan recunoaște că a avut nu mai puțin de trei solicitări pentru a obține accesul la teză în 2021, accesul fiindu-i permis, într-un final, în decembrie.

De altfel, condițiile de acces la teză, ce nu poate fi citită decât la sala de lectură și nu poate fi fotocopiată, au îngreunat investigația. Emilia Șercan nu exclude ca multe alte pagini din teza premierului să fie plagiate.

Contactat de Șercan înainte de publicarea investigației, premierul Ciucă a transmis prin intermediul Biroului de Presă al Guvernului o declarație prin care dă asigurări că teza sa de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și că reflectă munca de pusă. De asemenea, premierul spune că teza ”a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv.”

Source: SPUTNIK

Note:

„Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a mai precizat prim-ministrul.