Search and Hit Enter

PSD, ALDE și ProRomânia au propus Legea de ANULARE a amenzilor

”Pentru a nu bloca instanțele de judecată, dar și pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendați în mod abuziv, am înaintat spre consultare și altor partide parlamentare proiectul de lege”.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a postat propunere legislativă privind anularea amenzilor date în baza ordonanțelor militare.

Propunerea beneficiază de o largă susținere parlamentară, fiind concepută de ALDE, PSD și Pro România.

Proiectul legislativ este simplu și clar, el rezolvând și problema celor care au fost amendați pentru acțiuni cu adevărat sancționabile.

Desigur, proiectul are la bază Decizia CCR prin care s-au declarat neconstituționale amenzile abuzive aplicate românilor. Ori, asta desființarea amenzilor nu se face automat, prin decizia CCR, ci în instanță – deci circa 300.000 de acțiuni în instanță!

”În consecință, pentru a nu bloca instanțele de judecată, dar și pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendați în mod abuziv, am înaintat spre consultare și altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiștii ALDE, PSD și Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare”, scrie Tăriceanu în postare.

Iată textul legii, cu 7 articole, dintre care Art. 5 rezolvă situația contravențiilor ce trebuie să rămână:

Art. l – Procesele verbale de contravenție emise în baza art. 28 din Ordonanța de urgență nr. 1/1999, se declară nule.

Art. 2 – Amenzile aplicate în baza proceselor verbale prevăzute la art. 1 și care au fost achitate, în tot sau în parte, de către debitori, se restituie acestora din urmă, la cerere.

Art. 3 – Pentru amenzile neachitate în baza proceselor verbale de la art. 1, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării silite.

Art. 4 – Persoanele sancționate contravențional, în baza proceselor verbale de la art. 1, și care nu au achitat cuantumul amenzii pană la data intrării în vigoare a legii nu vor achita amenzile aplicate.

Art. 5 – Sunt exceptate de la aplicabilitatea art.1 procesele verbale prin care s-au aplicat sancțiuni privind încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Art. 6 – Ministerul Finanțelor Publice este obligat ca, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a legii, să reglementeze procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 2.

Art. 7 – Această lege va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea textului în Monitorul ficial .

Tăriceanu are și o propunere privind intrarea urgentă în vigoare a proiectului de lege – o Ordonanță de Urgență.

”Cei care am făcut acest proiect de lege ne-am bucura dacă el ar fi preluat de către Guvern și transformat într-o Ordonanță de Urgență care să pună capăt acestei teme pentru a ne reîntoarce la ce e important: revenirea la viață!”, scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Source: SPUTNIK – RO

Tags: