steampunk heart
Uncategorized

Putin a explicat prețurile ridicate ale gazelor naturale în Europa

Prețurile ridicate ale gazului în Europa sunt explicate de politica componenței anterioare a Comisiei Europene, a declarat președintele rus Vladimir Putin după negocierile cu liderul belarus Alexandr Lukașenko.

Liderul de la Kremlin a reamintit că pe piața liberă din Europa gazul costă 650 de USD pe mie de metri cubi.

În același timp, costul gazului rusesc, care se formează și prin prețuri de piață, este legat de prețul petrolului, astfel încât fluctuațiile, așa cum a menționat Putin, „au loc mai lin”.

“Conform contractelor pe termen lung și conform principiului nostru de stabilire a prețurilor, Gazprom nu vinde la un astfel de preț. Iar cei care au fost de acord să încheie contracte pe termen lung cu noi în Europa nu pot decât să-și frece mâinile și să se bucure, altfel ar fi trebuit să plătească 650, iar Gazprom vinde Germaniei cu 220 de dolari. […]. Odată cu creșterea prețului petrolului, acest preț va crește, dar nu va fi ceva brusc”, a adăugat Putin.

Joi, prețul gazului pe piața europeană a depășit un record de 700 de dolari la mia de metri cubi. Recordul anterior a fost doborât cu o zi înainte. Apoi, costul contractului a ajuns la 670 de USD. Și cu o zi mai devreme, marți, cifra depășea 660 de dolari.

Potrivit analiștilor, această situație este asociată cu rezerve scăzute de combustibil în instalațiile de depozitare a gazelor din Europa, din cauza iernii reci și a verii calde din acest an.

Source: SPUTNIK RO