steampunk heart
Analysis

Ruxandra Dragomir, reacție aspră în cazul Simona Halep: „Cine vrea pe piedestal o trișoare e liber să o facă! Nici de Sharapova sau Lance Armstrong nu ne închipuiam”

Fosta jucătoare de tenis Ruxandra Dragomir, ocupanta locului 15 mondial în cel mai bun moment al carierei, august 1997, spune că „nu-mi vine să cred că Simona ar fi făcut așa ceva”, dar în același timp o compară cu Maria Sharapova și Lance Armstrong, sportivi celebri prinși dopați de-a lungul timpului.

Ruxandra Dragomir, despre situația Simonei Halep: „Convingerea oamenilor nu scade vinovăția Simonei”

„Cine vrea să păstreze pe piedestal un sportiv care trișează este liber să o facă”, este concluzia aspră a fostei jucătoare de tenis.

„Simona Halep a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, din categoria EPO, unde pedeapsa este foarte aspră: 2-4 ani de suspendare. Din pacate și a doua analiză, testul B, a relevat prezența aceleiași substanțe interzise.

Roxadustat nu poate fi administrat din greșeală. Nu se regăsește în nurofen sau în alte medicamente. Din păcate, sportivii poartă responsabilitatea substanțelor pe care le iau sau li se dau.

Simona poate fi suspendată pentru dopaj, categoria EPO. Dar poate primi o pedeapsă mai blândă, dacă va avea o echipă bună de apărare și dacă va invoca motive serioase. Dar chiar și o scurtă suspendare la vârsta ei îi poate afecta definitiv cariera.

În rest, putem reacționa sentimental și emoțional. Convingerea multora că «și alții se dopează, dar nu sunt prinși» nu scade vinovăția Simonei. Cine vrea să păstreze pe piedestal un sportiv care trișează este liber să o facă. Timpul va lămuri dacă Simona a trișat sau nu”, a opinat fostul președinte al FRT.

Ruxandra Dragomir: „Nici de Sharapova și Armstrong nu ne închipuiam că ar putea fi depistați pozitiv”

„Până atunci, Simona, pe care de altfel o iubesc, este o sportiva depistată pozitiv la două teste doping. Și căreia i s-a retras dreptul de a mai concura. În rest, cine dorește să-și consume energia și timpul cu speculații și conspirații e liber să o facă.

Eu o cunosc pe Simona de aproape 20 ani și nici mie nu-mi vine să cred că ar fi făcut așa ceva. Cum mulți nu și-ar fi închipuit niciodată că Sharapova sau Armstrong… sau mulți alții ar putea fi depistați pozitiv. Dar realitatea a arătat altceva… Din păcate pentru Simona”, a încheiat Ruxandra Dragomir interviul acordat Q Magazine.

  • Folosirea acestei substanțe face ca sportivul să FURE în competiție. Nu poate fi o greșeală. Această substanță nu poate fi ingerată accidental, poate fi doar administrată. E pentru situații grave, nu poți să iei acest medicament pentru orice. Nu există medic care să prescrie de bună voie așa ceva, dar antrenori da! Se poate să fi fost o greșeală a staff-ului. Se practică în mai multe sporturi și la mai multe nivele ca antrenori să recurgă la astfel de metode pentru a crește performanțele jucătorului și a-și mări reputația lor. La banii care se fac la acest nivel – nu e ca la Foresta Fălticeni -, nu se poate greși! Greșeala e exclusă! Simona poate invoca imixtiunea antrenorului, unul care a vrut să-i crească performanța prin furt. Niciun medic din lume nu ar putea prescrie un asemenea medicament unei sportive.

– Pompiliu Popescu pentru GSP.ro

Source: GSP