steampunk heart
Analysis

ULTIMATUM pentru IOHANNIS: REFERENDUM sau ADIO

Avocatul Dan Chitic ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa convoace un referendum consultativ la care romanii sa raspunda daca sunt sau nu de acord cu abrogarea Legii nr. 55/2020, incetarea starii de urgenta si revenirea la normalitate, precum si cu interzicerea privatizarilor in pandemie.

Presedintele Klaus Iohannis trebuie sa aleaga: ori convoaca referendum consultativ pentru stoparea umilirii romanilor, ori isi da demisia sau se expune riscului de a fi suspendat de catre Parlament, apoi demis prin votul popular, la alt referendum.

Cel care i-a adresat acest ultimatum lui Werner joi, 1 aprilie 2021, este avocatul Dan Chitic, una dintre cele mai puternice voci din spatiul public impotriva talibanismelor pandemiei.

De altfel, exact asta trebuie sa fie prima dintre cele doua intrebari ale referendumului consultativ propus de Chitic:

Sunt sau nu romanii de acord sa fie abrogata in intregime Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (pe scurt: Legea pandemiei), sa inceteze starea de alerta, iar lumea sa revina la normalitate?

A doua intrebare a referendumului consultativ gandit de catre Dan Chitic are bataie mult mai lunga, intrucat ea reprezinta in acelasi timp unul dintre pilonii Legii suveranitatii nationale – un proiect al aceluiasi avocat, pe care acesta l-a prezentat deja public.

Mai precis, cetatenii ar urma sa raspunda daca sunt sau nu de acord cu privatizarile in vremea crizei economice generate de pandemie.

In cazul (foarte probabil, adaugam noi) in care presedintele Klaus Iohannis va trata romanii cu spatele si va refuza convocarea referendumului consultativ, este necesara demararea urgenta a procedurii de suspendare a lui Werner.

Asta le cere maestrul Chitic parlamentarilor. In acest caz, romanii ar urma sa fie chemati la un cu totul alt referendum: cel de demitere a presedintelui.

Inainte sa va prezentam mesajul lui Dan Chitic, mentionam ca demersului de elaborare a Legii suveranitatii nationale i s-a alaturat un ilustru coleg de breasla – avocatul Adrian Toni Neacsu.

De asemenea, precizam ca sintagma „Noi, Poporul”, pe care o veti vedea mai jos, este imprumutata din Constitutia Statelor Unite, acestea fiind cuvintele cu care incepe preambulul la legea fundamentala americana:

„We the People”

Redam postarea de pe Facebook a avocatului Dan Chitic:

„#NoiPoporul,

Cerem Presedintelui Romaniei, Klaus Werner Iohannis,

Organizarea unui Referendum Consultativ prin care, in temeiul art 90 din Constitutie si art. 11 si 12 din Legea 3/2000, sa ceara poporului sa-si exprime vointa cu privire la doua probleme de interes national, urmand sa se pronunte prin “DA” sau “NU” asupra urmatoarelor probleme supuse referendumului:

1. Sunteti de acord cu abrogarea Legii 55/2020, incetarea starii de alerta si revenirea la normalitate?

DA / NU

2. Sunteti de acord cu interzicerea instrainarii pe perioada pandemiei a activelor statului roman sau a actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la institutii de credit, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta?

DA / NU

Consider ca, avand in vedere problemele majore prin care trece majoritatea populatiei, societatea noastra in ansamblul ei, aparenta divizare a populatiei precum si vadita lipsa de legitimitate a guvernului si a majoritatii parlamentare (care reprezinta cel mult 15% din electoratul cu drept de vot),

Presedintele, in rolul sau de garant al independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii, de garant al respectarii Constitutiei si al bunei functionari a autoritatilor publice, dar mai ales de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate (art. 80 din Constitutie), trebuie sa se intoarca la popor, si sa il lase pe acesta sa isi decida soarta cum va crede acesta de cuviinta.

Orice pasivitate a Presedintelui, orice refuz al acestuia de a chema poporul sa se pronunte asupra problemelor fundamentale ale acestor ani cruciali il plaseaza pe acesta in afara menirii functiei acestuia, il face sa nesocoteasca principalele sale atributii, si anume acelea de garant al respectarii Constitutiei si mediator intre stat si societate.

Neindeplinirea atributiunilor stabilite de Constitutie in sarcina sa constituie fapte grave ale Presedintelui prin care incalca flagrant prevederile Constitutiei, motiv pentru care Presedintele Romaniei poate si trebuie sa fie suspendat si demis, in temeiul art. 95 din Constitutie!

Neconvocarea imediata a unui referendum consultativ de catre Presedinte constituie un motiv suficient pentru a ne indreptati sa cerem si mai convinsi

#DemisiaPresedintelui sau

#DemitereaPresedintelui!

Atunci vom avea si mai multe motive sa strigam:

#JosIohannis!

In asteptarea reactiei Gauleiterului Iohannis, ne vedem deseara si in fiecare seara de la 17.30 in Piata Universitatii pentru a ne striga principalele noastre revendicari:

#AbrogatiLegea55/2020

#JosGuvernul!

#JosArafat!

#PanaLaCapat!

#NeAmTrezit!”

Source: LUJU