Vaccinul anti COVID-19 expirat din România ajunge în Republica Moldova?

Numărul dozelor de vaccin anti COVID-19 cumpărate de România a fost mai mare decât necesarul estimat pentru imunizarea populației.

În acest sens există și o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție.

Problemele sunt mai mari decât atât, fiindcă România se află în situația de a fi nevoită să scape de dozele de vaccin care au expirat deja.

Fiindcă Uniunea Europeană a decis că termenul de expirare a vaccinurilor poate fi extins, România le donează altor țări.

Vineri, 8 octombrie 2021, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România va dona Bangladeshului 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Alte 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca au fost donate Republicii Moldova zilele trecute, iar 436.000 de doze de vaccin Pfizer au fost vândute Coreei de Sud.

Până acum, România a trimis către alte state 3,3 milioane de doze, dintre care 1,1 milioane au fost vândute către Danemarca, la finalul lunii iunie, informează stiripesurse.ro.

Donațiile au vizat și alte țări cum ar fi Vietnam – 300000 de doze de vaccin AstraZeneca, Coreea de Sud, Serbia sau Republica Moldova.

Stiripesurse.ro subliniază că documente de la Ministerul Sănătății și Comitetul Național pentru Vaccinare atestă faptul că acestea au fost semnate cu o zi înainte ca o cantitate mare de doze de vaccin să expire.

Mai exact, documentele au fost semnate pe data de 29 septembrie, în timp ce dozele de vaccin expirau pe data de 30 septembrie.

Pe ultima sută de metri, CNCAV a trimis regulamentul pentru salvarea acestor doze, după ce Uniunea Europeană a decis că poate fi extinsă valabilitatea dozelor cu trei luni.

Documentul relevă și situația pe care Florin Cîțu trebuie să o salveze, adică să scape de doze.

Valeriu Gheorghiță ar fi dezvăluit, potrivit sursei citate, numărul dozelor de care trebuie să scape Cîțu: 130000.

Source: Georgiana Arsene – SPUTNIK ROMANIA

Published by