Search and Hit Enter

Vin sau nu vin francezii?

Vizita are legătură cu intenţia Franţei de a trimite un contingent militar pe teritoriul României în contextul crizei din Ucraina. De asemenea, vizita face parte şi din obligaţiile asumate de Franţa, care deţine în acest moment preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Ministrul Vasile Dîncu, în declaraţiile de după întâlnirea cu omologul francez, a vorbit despre importanţa „luptei pentru pace” la care trebuie să participe atât România cât şi Franţa.

De asemenea, el a reluat cele spuse ieri de preşedintele Iohannis, vorbind despre solicitarea făcută de multă vreme de autorităţile româneşti pentru sporirea prezenţei trupelor NATO pe teritoriul României.

Ministrul Dîncu a lăsat să se înţeleagă că prezenţa militară franceză pe teritoriul României este una sigură.

Florence Parly a fost însă mai nuanţată. Ea a reafirmat disponibilitatea Franţei, anunţată deja de preşedintele Macron, de a îşi creşte prezenţa militară şi în sud-estul Europei, dar doar dacă NATO va aproba o astfel de decizie.

De asemenea a anunţat că un grup tehnic începe de astăzi o vizită de lucru în România, având ca obiectiv studierea oportunităţii unui contingent militar francez în ţară.

Ea a subliniat că există deja o prezenţă militară franceză în România, prin ofiţeri francezi de stat major ce sunt detaşaţi de mai mult timp la Bucureşti şi Sibiu în cadrul unor programe NATO.

Vorbind despre colaborarea militară româno-franceză, doamna Parly a subliniat importanţa participării trupelor din cele două state în cadrul contingentului militar al UE din Mali, Taskforce Takuba, salutând decizia României de a trimite trupe în cadrul acestui program militar.

Este interesant că dacă atât SUA cât şi Franţa condiţionează creşterea efectivelor armate de pe flancul estic al NATO de evoluţiile crizei din Ucraina şi de contextul de ansamblu, autorităţile româneşti consideră venirea trupelor străine în ţară ca fiind un obiectiv patriotic, un deziderat naţional.

Source: SPUTNIK RO

Experți francezi vor evalua parametrii pentru desfășurarea trupelor în România

Experții Ministerului Apărării al Franței vor sosi joi în România pentru a studia parametrii unei eventuale desfășurări a unei misiuni în cadrul NATO, a anunțat ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

“Știu că situația actuală legată de securitate provoacă îngrijorări pe flancul estic al Europei. În acest context, românii caută pe bună dreptate să-și întărească propria securitate, odată cu creșterea tensiunilor în Ucraina. În calitate de aliați și europeni, vă înțelegem situația și vrem să vă susținem”, a declarat Parly joi, în cadrul vizitei efectuate la București.

Ea a ținut să reamintească că Franța este gata în continuare să-și asume angajamentul de desfășurare a unei noi misiuni în cadrul NATO, în special, în România, în cazul în care alianța va lua o astfel de decizie.

“Astăzi în România va sosi un grup de experți din cadrul ministerului meu pentru a studia parametri unei eventuale desfășurări”, a anunțat oficialul francez.

Mai devreme, ministrul francez al Afacerilor Interne, Jean-Yves Le Drian, a declarat colegilor săi din SUA, Marea Britanie și Germania că Franța este gata să-și asume o misiune NATO în România.

Source: SPUTNIK RO

Tags: